donderdag 11 mei 2017

Is een winnende mentaliteit maakbaar?

Stel voor dat we altijd weten hoe we een winnende mentaliteit kunnen activeren? Tja, dan hebben we het ei van Columbus in handen. Een gouden ei.

En dan was Feyenoord kampioen.

Een winnende mentaliteit wordt bepaald door je gedrag en door je karakter. Soms heb je het van nature en dan heb je mazzel. Heb je het niet dan kun je het wel trainen.

Je persoonlijkheid an-sich, kun je niet veranderen. Je kan wel leren om het beter te begrijpen. Dus of je nu een winnende mentaliteit hebt van nature of niet, je moet leren begrijpen hoe je het op het juiste moment in kan zetten. Want herken je jouw mindere kanten? Wat zijn, bijvoorbeeld, jouw overtuigingen en beperken ze je of verruimen ze jouw mogelijkheden? Wat zijn jouw drijfveren? Wat motiveert je? Je Ware Persona, zegt Jung is je persoonlijkheidstype inclusief je schaduwkanten. Leer dus je schaduwkanten kennen, want juist daar zit je groei.

Ook gedrag kun je beïnvloeden door training en coaching. Niet het gedrag zelf, maar op het inzicht waardoor het gedrag gestuurd wordt.

Je kunt dus echt wel werken aan een winnaars-mentaliteit. Het vraagt moed, geduld, fouten durven maken, herhaling, volharding. En heel veel tijd. En vooral op dat vlak gaat het vaak mis, in deze maatschappij van prestatiedruk, haast en korte termijn resultaten.

Volgende week, schrijf ik wat specifieke tips. Het is geen kant en klare oplossing maar wel een hulpmiddel om te werken aan je winnende mentaliteit. En uiteindelijk moet je het zelf DOEN. En volhouden, met al die afleiders en alle elementen waar je geen invloed op hebt, op de weg naar succes. Zoals bijvoorbeeld een kunstgras. Dus.

 

« blog