maandag 26 februari 2018

TalentLab en blessurepreventie

Voorkomen is beter dan genezen. Ah een open deur en toch… Hoeveel blessures zijn er op jouw sportvereniging? In de overgang van jeugd naar senioren? In het eerste team? En heeft iemand ooit uitgezocht: wat de meest voorkomende blessure is? Of de oorzaak? Lifestyle, mentaal, foutieve bewegingspatronen of verkeerd trainen?

Met het schaatsen van de Olympische Spelen nog vers in ons geheugen, juist niet alle medailles, maar de tegenvallende resultaten van de schaatsers die geblesseerd zijn geweest. Dan besef je hoe lang het duurt en hoeveel teleurstellingen je moet verwerken voordat je weer terug bent op je oude niveau. Het is niet alleen een fysieke klap maar vaak ook een mentale. De weg terug gaat zo gezegd, niet over een nacht ijs.

Dus werken wij bij TalentLab met de High Performance Test. Hoe doen we dat? Door niet alleen de kracht te meten maar ook de kwaliteit van de beweging. Geen mens is gelijk. Geen lichaam is links en rechts hetzelfde. En juist daardoor ontstaan problemen. Heel simpel gezegd in contact met de tegenstander, een valpartij, bij overtraining of gewoon soms door een glad kunstgrasveld. En als je lichaam dan niet sterk genoeg is, krijg je ergens in je bewegingsketen problemen, bijvoorbeeld aan rug, heup, knie of enkel. Een verminderde corestability of zwakkere heupspieren, foutieve beweegpatronen of een verstoorde mechanica in rennen, springen, landen en draaien geeft een verhoogde kans op blessures.

De High Performance Test meet, een sportarts en een bewegingswetenschapper bekijken de resultaten. Een gespecialiseerde fysiotherapeut geeft een gericht trainingsprogramma op basis van de resultaten uit de High Performance Test. Dit programma is erop gericht om mogelijke disbalans in je lichaam te verminderen en de beweegpatronen te verbeteren.

Niet alle blessures zijn te voorkomen, maar we kunnen wel veel voorkomen door dit unieke concept waarin we het op maat gemaakt trainingsprogramma combineren met advies over lifestyle, voeding en mentale ondersteuning. Wil je meer weten over de High Performance Test en de totaal aanpak voor jouw sport? TalentLab werkt samen met een team van experts en voor deze test met Doris van der Laan van SMC Amsterdam.

« blog