zaterdag 13 mei 2017

De juiste balans tussen gezonde wedstrijdspanning en verlammende stress

Sinds afgelopen zondag is dit een heel actueel onderwerp. Dat is mooi. Daarmee komt sport mentale coaching meer onder de aandacht.

In het Parool van deze zaterdag staat een goed artikel ‘titelkans gedijt bij een tikje stress.’ Stress of arousal is goed en zinvol, omdat het de prestatie verbetert en mensen alerter maakt. Teveel stress blokkeert, de spierspanning wordt te hoog en het denken stopt. Kortom, het is een kleine stap van gezonde arousal naar verlammende stress. Tja, dan komen we weer bij de crux, hoe voorkomen we dat?

In het Parool-artikel zijn de antwoorden simpel: spelers moeten focussen op de taak en niet op gevolgen van de taak. Wat ook helpt is dat spelers voor de wedstrijd de verschillende scenario’s doorlopen, ‘wat als’ en ‘wat dan’. De coach kan met peptalks, teambuilding en het overbrengen van winnaarsgevoel iets negatiefs omvormen tot iets positiefs voor de volgende wedstrijd. Allemaal tips waar een coach, volgens het artikel, een leidende rol heeft. Het is zeker waar en het lijstje kan zo aangevuld worden met nog meer.

En, de essentie is wederom, zoals ik in vorig blog al schreef, dat iedere speler EN de coach zichzelf door en door moet kennen. Zowel in licht als ook in schaduwkant. Pas als een speler of coach dit (her)kent, kan hij dit eindeloos trainen, in alle vormen en varianten. Denk maar eens aan Carl Lewis die voor de wedstrijd al wist dat hij zou winnen, want dat had hij al eindeloos getraind, beleefd en gevisualiseerd. Alleen na eindeloos oefenen is een speler ZELF in staat om het om te draaien of te voorkomen. En is de coach in staat om voor te leven, leidend te zijn.

Het bewijst maar weer eens dat een mentale coach er is als preventie, als een investering in de toekomst. Het kost tijd, geld en het vraagt veel van het hele team en de staf. Het is verduren en doorzetten, voordat het wat oplevert. Dat is soms lastig onder druk van de korte termijn prestatie. Waar de supporters, het management, de directie en de pers zo op hameren.

Giovanni, mijn advies voor komend seizoen: investeer in goede mentale begeleiding. De kosten gaan voor de baten uit. Dat het op gaat leveren dat is zeker.

En Giovanni, doe eens gek, neem eens een vrouw. Ik kan je zo vertellen, wat dat nog extra oplevert. Dus…. bel gerust, na zondag. First things first.

« blog