woensdag 8 april 2020

Omgaan met tegenslagen

Hoe ga jij om met tegenslagen? Hoe ga je er mee om dat jij je vrienden niet kan zien? Niet kan sporten? Of minder verdient?

Ineens krijgen we de ene na de andere tegenslag te verduren. Iedereen reageert hier anders op. Eigenlijk is het een beetje te vergelijken met freeze, fight or flight. De een vlucht in actie. Doorgaan. De ander stopt en verstopt zich en draait misschien wel cirkels in zijn eigen gedachten. Er is geen goed of fout in hoe je reageert. Je kan er wel van leren. Want als je ineens beseft HOE je ermee omgaat, krijg je de keuze om het te veranderen. En word jij je ervan bewust of het goed is voor jou nu, maar ook straks weer in sport, studie of werk.

Dus stop even hier, nu…..

en neem de tijd om bij jezelf na te gaan hoe je reageert op tegenslagen.

Ik ga direct in de aanval en doen. Dat weet ik nu en het is een mechanisme dat ik niet snel afleer. Dus ook nu weer, eerst reageer ik. Daarna besef ik dat ik weer in mijn oude valkuil trap en het beter is om even stil te staan en na te denken ‘wat wil ik nu echt, wat helpt mij?’.

Omgaan met tegenslagen doorloopt idealiter de volgende fasen:

Fase 1) Eerst je emoties even laten komen: angst, boosheid, verdriet. Geef het even tijd en ruimte. Doe je het niet, dan gaat het toch ergens in je lijf zitten of komt het er op een andere manier uit. Dus neem als het ware even de tijd om te ‘rouwen’.

Fase 2) Begin met een structuur aan te brengen in je dag. Je hoeft de deur niet uit. Misschien heb je zelfs geen werk of een stuk minder werk, maar sta toch op tijd op. Maak een nieuw ritme. Sta vroeg op en plan misschien wel yoga, sport of een wandeling voordat je aan je dag begint. Het is verleidelijk om de hele dag Netflix te kijken en uit te slapen maar blij en tevreden wordt je daar niet van.

Fase 3) Stel doelen die je wel kan bereiken. Voelen, denken en doen. Wat kan je wel doen, hoe kun je jezelf uitdagen en wat zou je nieuw kunnen leren? Waar heb je wel invloed op? Vergroot die cirkel (zie illustratie), het maakt je een stuk tevredener over je dag

Het is niet eenvoudig, en natuurlijk zijn er baalmomenten. Het gevoel dat je zelf grip krijgt, helpt. Zo, een klein tipje van de sluier. Hopelijk genoeg om net die verandering te maken.

Volgende keer een stuk over motiverende gespreksvoering uit de verslavingszorg en hoe je dat kunt gebruiken in training en coaching.

Fijne dag allen, ondanks alles,

Toch even een filmtip over omgaan met tegenslagen en waar ‘happiness’ het doel is:  Pursuit of Happiness 

Femke Lobach deze keer in samenwerking met Dominique Warmerdam, psychologie in het onderwijs. Wij gaan samen op korte termijn een online project starten waar onderwijs en sport samenkomen.

 

« blog