dinsdag 2 juni 2020

Groeimindset omvat van alles en nog véél meer

Geweldig leuk dat ik een artikel mocht schrijven voor Sportknowhow XL naar aanleiding van mijn pocketboek over groeimindset. Het hele artikel kun je vinden via de link onderaan. SportknowhowXL is overigens een heel interessant website voor de zakelijke sportmarkt.

door: Femke Lobach

‘Steek je tong eens uit?’, vroeg de trainer, ‘dan kan ik zien of je genoeg gedronken hebt.’ De speelster stak, zonder te vragen waarom, haar tong uit. ‘Kijk’ zei die Zuid-Afrikaanse trainer tegen mij ‘dat is nu de reden waarom ik een Nederlandse mentale coach vraag om een Zuid-Afrikaans team te begeleiden’. 

Als fervente aanhanger van de groeimindset-gedachte, de op groei gerichte denkwijze, geloof ik dat trainers daaraan een belangrijke bijdrage aan leveren en ook de beperkende factor kunnen zijn. Want alleen de theorie over groeimindset kennen is niet genoeg. Iedereen maakt in zijn leven meerdere leerprocessen door en wat een trainer effectiever maakt is dat hij deze lessen meeneemt in de begeleiding van sporters. Niet alleen dat wat goed ging, juist niet, vooral die momenten waarop het niet liep of simpelweg fout ging.

‘Do you practice what you preach’?
Een fout is niets anders dan een leerproces, laat als trainer zien wat je van die fouten geleerd hebt. Vraag je om hulp wanneer je iets niet kan? Hoe ga je om met de feedback die je krijgt? Hoe veilig was jouw leeromgeving en wat deed dat met je? Hoe veilig is de leeromgeving bij jou nu? Hoe congruent ben je nu? Zeg je het ene en doe je het andere? Of leef je voor? ‘Do you practice what you preach’?

De link naar het volledige artikel:   Sportknowhow XL Open Podium

« blog