zondag 11 juni 2017

Wat kun je trainen op weg naar een winnende mentaliteit?

Wat heb je van nature en wat heb je aangeleerd? Kennis train je, karakter heb je en veel gedrag kun je leren. Of je de lessen snel oppakt, hangt af van je karakter. Ik gebruik de persoonlijkheidstype en temperamenten van Myers Briggs Type Indicator®. En eigenlijk maakt het niet uit of je nu Gallup, Disc of Insights neemt. Al die verschillende methodieken zijn hulpmiddelen om jezelf beter te snappen en om de ander beter te begrijpen. En om als coach te weten hoe je een sporter zo goed mogelijk kunt begeleiden op weg naar een winnende mentaliteit.

Ergens las ik ooit een indeling waarin aangegeven werd wat valt onder te trainen kennis, aangeboren en aangeleerd gedrag en je karakter. En ik ga daar ver in mee, al vind ik het wat minder zwart – wit in de praktijk. De lengte van de lijst laat in ieder geval zien, dat het nog niet zo eenvoudig is om de top in een sport te bereiken. Of je nu coach bent of speler. En eigenlijk geldt hetzelfde in het bedrijfsleven.

Talent brengt je naar de voordeur. Karakter opent die deur. Want met het juiste karakter kun je veel leren en trainen. Heb je geen natuurlijke wil om te winnen, dan kan je er via een omweg komen, mits je een groot aantal karaktereigenschappen wèl hebt.

Hoeveel kinderen heb ik niet in coaching gehad met een bijzonder talent die het niet hebben gered omdat hij of zij dreef op het karakter van de ouders. In de pubertijd gaat het dan kraken en knakt het maar al te vaak. In mijn volgende blog zal ik wat illustratieve voorbeelden uit de praktijk omschrijven.

Je kunt dus veel trainen maar sommige intrinsieke ingrediënten zijn echt noodzakelijk.

« blog