Voor teams die in een fase van de teamontwikkeling blijven steken en niet verder groeien. Waar onrust heerst, leiderschap onduidelijk is of niet geaccepteerd wordt. Waar onderlinge bondjes worden gesloten en leden worden buitengesloten. Waar veel wordt gepraat maar niet ‘het’ wordt besproken waar het echt over gaat. Voor zelf-organiserende teams waar leiderschap onduidelijk is of ongevraagd genomen wordt.
Voor teams, nu in deze Covid-tijd waarin iedereen in zijn eigen bubbel werkt, thuis en soms op kantoor, die willen werken aan de sociale verbinding door Virtual Connecting Teams of online intervisie.
En voor teams die willen blijven ontwikkelen, beter willen samenwerken, nog meer uit de samenwerking en uit zichzelf willen halen en samen op weg zijn naar een hoger resultaat.
Ik benader team coaching op twee lagen: het individu en het team. Tenslotte is een team een optelsom van alle leden en leiders.
Daarnaast ik ga op zoek naar de thema’s die niet aan de oppervlakte liggen, soms zelfs de onderwerpen die juist niet besproken worden. Wat je ziet is op de top van de ijsberg maar er zit nog zoveel onder water. De essentie voor verandering, samenwerking, een beter resultaat zit vaak op de lagen die je niet direct ziet: de overtuigingen en de waarden, de drijfveren en motivatie.
In mijn coaching komen veel verschillende onderwerpen aan bod, en er is één rode draad: verandering en groei door verbinding en begrip voor elkaar. Ieder mens heeft een stuk van zichzelf waar hij minder tevreden over is. Pas als je dit herkent van jezelf, kun je ermee werken en heb je begrip voor dat deel bij anderen. Hierdoor ontstaat er verbondenheid met elkaar, waardoor het team groeit naar een beter resultaat. Misschien zelfs een resultaat waarvan je hiervoor nooit had gedacht dat het haalbaar is.
‘Inzicht in elkaar, door eerst zelfinzicht te krijgen leidt tot effectievere communicatie.’
Herkennen, respecteren en waarderen van verschillen en overeenkomsten binnen een team. Samen werken naar een doel vanuit ieders eigen kracht. Omdat er zoveel eigen stijlen zijn, wil dat wel eens clashen, terwijl je elkaar juist kunt aanvullen vanuit je eigen authenticiteit.
‘Met een hand kun je niet klappen.’ Mohannad Alotibe
Ervaring leert dat de vraag vaak niet de vraag is. Dat klinkt wat abstract maar wat ik bedoel is dat waar het probleem of de uitdaging lijkt te zijn, vaak de buitenste laag van de ui is, of het topje van de ijsberg.
En alleen met door vragen kom ik erachter waar de schoen werkelijk wringt, dus in teamcoaching geef ik een offerte op maat. En dat doe ik nadat ik een gesprek heb gevoerd met de opdrachtgever en als het even kan ook met de leden van het team. Zodat ik verschillende perspectieven mee kan nemen. Wat voor de één een probleem is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.
In een gesprek bepalen we de vraag, de verwachtingen en de gewenste uitkomst. Zodat we in de samenwerking duidelijk hebben waar we heen willen, wat de tussenstappen en de outcome moet zijn en dat geeft de mogelijkheid om onderweg bij te sturen.
In mijn teamcoaching maak ik gebruik van verschillende theorieën. MBTI®, Lencioni, Bruce Tuckman en de door mij ontwikkelde Inner Team Compass (ITC). Een model geeft richting aan het begeleidingsproces. Welk model ik hanteer hangt af van de vraag van het team. We werken samen op verschillende lagen. Die van de individuele persoonlijke groei en het specifieke ontwikkelingsproces van het team.
Onderaan deze pagina kun je gratis een verkorte MBTI-test doen om een idee te krijgen wat dit inhoudt.
Wil je meer weten over teamperformance coaching of virtual connecting teams? Dan nodig ik je uit om contact met mij op te nemen via het onderstaande formulier. Je kunt ook direct een vrijblijvende kennismakingscall inplannen. Ik neem dan binnen 24 uur contact met je op.
Om inzicht te krijgen in een teamsamenstelling maak ik soms gebruik van de Myers Briggs Type Indicator®. Een vragenlijst die is gebaseerd op de theorie van Jung. Kennis die helpt om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, om elkaar beter te begrijpen en daardoor gebruik te maken van elkaars kracht in plaats van continu te wijzen op elkaars tekortkoming. Om elkaar te steunen en aan te vullen op de tekortkoming. Ieder vanuit zijn eigen expertise.Zodat samenwerking werkelijk leidt tot een hogere performance.
Om je een indruk te geven, kun je hier een simpele variant van de test doen. Wanneer jij de test doet, ontvang je regelmatig mails met tips en inspiratie. Ik ga natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.
Femke coacht zeer naar tevredenheid een deel van onze verkoopcoaches. We zijn met haar tot het inzicht gekomen dat het belangrijk is om juist de coach van de verkopers te coachen zodat de kennis wordt doorgegeven aan de wervers en behouden wordt in een kanaal waar er veel doorstroom is van wervers. Met de training Coach de Coach heeft Femke een training opgezet waarbij ze op een integere, doeltreffende wijze coaches inzicht geeft in hun eigen beweegredenen en geeft ze daarmee hulpmiddelen om hun eigen mensen te trainen en te begeleiden. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop Femke de cultuur van verschillende bedrijven aanvoelt en hierin goed weet te schakelen. Op deze wijze weet zij de mensen te raken, ervoor te zorgen dat zij bewust bekwaam worden en kunnen schakelen met verschillende soorten persoonlijkheden.
Dennis Lotten - Fieldmarketing NRC
“Femke Lobach heeft zeven jaar lang een belangrijke rol gespeeld binnen de Raad van Toezicht van ARK Natuurontwikkeling. Mede dankzij haar expertise op het gebied van marketing en communicatie is ARK in deze periode een grotere rol in de media gaan spelen, met meer aandacht voor juist de pioniersrol die ARK is gaan vervullen in de groene gebiedsontwikkeling. Femke heeft door haar scherpe analytische kijk ertoe bijgedragen dat ARK zich meer is gaan focussen op haar innovatieve rol als natuurorganisatie, waardoor afgeleide zaken als kuddebeheer en wildernis-cafés een passende, bescheidener plek binnen de organisatie hebben gekregen. De effectiviteit van ARK is door haar inbreng sterk verbeterd. Het was een genoegen om met Femke over dit soort strategische onderwerpen te discussiëren en ik kijk met veel plezier terug op zeven jaren van inspirerende samenwerking.”
Wouter Helmer - Directeur ARK
Scherp en betrokken
“Femke Lobach heb ik leren kennen als collega-lid binnen de Raad van Toezicht van de Stichting ARK. Stukken voor de vergadering werden door haar bovengemiddeld doorgenomen en de vragen die ze stelde legden de vinger op de zere plek. Een kernkwaliteit van haar is het consistent verbinden van termijnen. Past wat je vandaag doet in je strategie voor de komende jaren. Door proactief mee te denken over strategieën en die in relatie te brengen met keuzen voor morgen, heeft Femke aanwijsbaar bijgedragen aan verhoging van de effectiviteit van ARK. Ze heeft de directie op een prettige collegiale manier scherp gehouden. Een vergelijking met zeilen dringt zich op. Een koers is nodig om verder te komen maar een koers laat onverlet dat het team elke seconde adequaat moet kunnen handelen.”
Peter van Rooy - Directeur Adviesbureau Accanto en Innovatieprogramma NederLandBovenWater
Een zelf-organiserend team worstelde met leiderschap en met het zelf organiseren, waardoor er veel kleine conflicten ontstonden, die niet uitgesproken werden. Gevolg: onveiligheid in het team.
We hebben ook nu weer prettig samengewerkt en met een goed resultaat.
Na een aantal sessies heeft het team een grote stap gemaakt.
Femke haar kracht is dat ze de verantwoordelijkheid voor het proces aan het team laat, en tegelijkertijd “bij” het team is. Naast de deelnemers staat.
Haar kennis, de rust die zij uitstraalt en haar professionele, doch ook informele benadering is altijd op gelijkwaardigheid. Daarmee zorgt ze voor een veilig groei- en leerklimaat.
Anita Tekamp - Eigenaar Rap'Or - trainer & coach